Rotterdamse dansacademie

Balans en kracht

 

Als onderdeel van de activiteiten die plaatsvinden in het kader van het lectoraat Excellence and well-being in the performing arts namen coördinatoren en docenten van de Rotterdamse Dansacademie woensdag 9 november jl. deel aan de workshop Balans en kracht. Die werd verzorgd door Bjørn Aris, trainer en coach voor leidinggevenden in het bedrijfsleven, maar vooral beoefenaar van iaido.

Iaido is de traditionele Japanse techniek van het resoluut en vloeiend trekken van het zwaard, gevolgd door een directe aanval, aldus Bjørn Aris, die al twintig jaar studie maakt van Oosterse gevechtskunsten en Zen filosofie. ‘Het doel van iaido is het ontwikkelen van bewustzijn, concentratie, oprechtheid, een rustige geest en mentale en fysieke eenwording. Iaido wordt niet beschouwd als een sport, maar als een kunst voor de ontwikkeling van lichaam, geest en de ziel.’

Sinds 2000 is Aris actief als trainer en coach voor het middenkader en hoge kader in het bedrijfsleven. ‘Mijn kracht is dat ik Oosterse inzichten kan combineren met de praktijkervaring die ik heb opgedaan als zelfstandig ondernemer en investment banker.’ In zijn trainingen gebruikt Aris onder meer iaido-technieken. ‘Hierdoor ervaren de deelnemers de theorie fysiek, waardoor zij een rendement realiseren van meer dan 60 procent op de aangeboden inzichten.’

Om te bewerkstelligen dat je niet alleen de linker hersenhelft gebruikt, maar ook de rechter helft, hanteert Aris vier basisregels: tel je ademhaling, zorg voor balans in je lichaam, wees ontspannen en wees je bewust van je conditionering en angsten. ‘Het toepassen van deze vier regels leidt tot innerlijke rust. Rust geeft overzicht. Je gedachten springen niet aldoor hen en weer, maar kunnen worden gefocust op de taak waarmee je op dat moment bezig bent. Je kunt dan met gebruik van je reeds verworven kennis het juiste antwoord geven op een wereld in beweging zonder enkel en alleen de gebaande en veilig lijkende wegen te bewandelen. Hier ligt de kern van creativiteit en efficiëntie’, aldus Aris.

Het doel dat de Rotterdamse Dansacademie zich stelt met het lectoraat Excellence and well-being in the performing arts (lector: Anna Aalten) is door middel van praktijkgericht onderzoek meer kennis ontwikkelen over de relatie tussen artistieke en fysieke excellentie en de gezondheid van dansers.