Bjørn Aris

Samoerai zonder meester

 

‘Vroeger leerde men iaido om te overleven. Nu om te leren leven.’ Bjørn Aris is een hartstochtelijk aanhanger van de Japanse zwaardkunst, waarin hij meedraait in de Europese top. De weg van een onhandelbaar schooljochie en geslaagd bankemployé naar verlichting.

Bjørn Aris kwam ooit als jochie in aanvaring met een onderwijzeres. Ze had hem beloofd dat hij buiten mocht gaan spelen als hij eerst een staartdeling zou maken. Toen hij die trots inleverde, eiste ze echter nog een staartdeling. Dit ervoer de jongen als een enorm onrecht en sprong uit protest pardoes uit het raam. Hij was judoka, droeg de blauwe band, brak zijn val en rende zijn vrijheid tegemoet. Een twijfelachtige vrijheid overigens, want hij kon direct een andere school gaan zoeken. Waar het er nog strenger aan toeging, wat hem ironischerwijs beter lag.

Jaren later bewoog de 38-jarige Bjørn Aris zich met de Japanse zwaardkunst, het iaido, in de Europese top. Hij was Nederlands kampioen in 2001 en is elk jaar wel ergens bij de top drie te vinden in deze voor het grote publiek nog onbekende gevechtsdiscipline.

Lees hier het volledige bericht in de Haagsche Courant