Hoge werkdruk:

Stress met zwaard te lijf

 

Werknemers in het Westen hebben er nogal eens last van: een hoge werkdruk, en bijgevolg stress. Met op termijn zelfs het risico van een burn-out. Het ontbreekt hen aan geestelijke balans, stelt Bjørn Aris, managementtrainer bij Return on People en de Europese nummer drie in Samoeraizwaardvechten.

Redeneren doen we met de linker hersenhelft, creativiteit en intuïtie zetelt in de rechter hersenhelft. Bij Westerlingen overheerst ratio, in Oosterse landen zijn mensen veel meer holistisch van aard. Volgens Aris verklaart dit gegeven de stressklachten die veel Westerlingen hebben. Tegelijkerijd draagt deze verklaring ook de oplossing aan voor beter omgaan met hoge werkdruk. Aris: ‘Westerlingen gebruiken vooral de linker hersenhelft. Doordat ze problemen vooral zakelijk benaderen, maken ze weinig gebruik van hun intuïtie en creativiteit om tot oplossingen te komen. Een groot deel van hun hersencapaciteit – de rechterhelft – laten ze feitelijk ongebruikt. Heel jammer is dat. Doordat de geestelijke balans zoek is, raken ze bovendien gestresst.’

 

Kluwer - stress met zwaard te lijf