Bjørn wilde liever samoerai zijn en zei zijn vriendin, baan en huis
vaarwel

Bjørn Aris was succesvol in de bankensector, toch zei hij zijn baas, huis en relatie vaarwel om zich te verdiepen in de Japanse zwaardkunst en zenboeddhisme. De Haagse samoerai deelt zijn inzichten in zijn nieuwe boek.

Midden in de Ikiru dojo in Den Haag maakt Bjørn Aris, gekleed in een zwarte kimono, een diepe buiging. Het is doodstil in de zaal. Dan trekt hij zijn zwaard en zwiept ermee door de lucht. Na een aantal snelle, gecontroleerde bewegingen, bergt hij het op in zijn schede. “Gesneden lucht verkoopt beter dan gebakken lucht”, zegt Aris. Het is een uitspraak waar veel achter zit. Hij was investment banker met managementposities bij ABN Amro en het Engelse Lloyds Bank. In die tijd verkocht hij, naar eigen zeggen, gebakken lucht. Tegenwoordig is Aris meester in de Japanse zwaardkunst, leraar op het gebied van zen en spiritueel schrijver. Onlangs verscheen zijn derde boek: Lessen van een samoerai – De ultieme gids voor een zinvol bestaan.

Balans
Zijn liefde voor de Japanse gevechtskunsten gaat terug naar zijn twintigste jaar. Hij maakte kennis met jiujitsu in de school van Bob van Nieuwenhuizen, het bekende ‘rode gebouwtje’ langs lijn 11 aan de Groot Hertoginnelaan. ,,Ik werd er meteen door gegrepen. Jiujitsu en het Japanse zwaardvechten gaan niet over het aanvallen van tegenstanders, maar over de balans tussen lichaam en geest. Vroeger waren deze vechtkunsten om te overleven, nu is het om te leren leven. De oorsprong ervan ligt in het zenboeddhisme.”
Terwijl Aris carrière maakte in de bankensector, was hij ‘s avonds in de dojo te vinden en verdiepte hij zich in zen en meditatie. ,,Ik had een vorstelijk salaris en vloog Europa door om te praten over deals van miljoenen euro’s. Het was één en al glamour, maar ik doorzag dat de bankenwereld leeg is. Voor een persoonlijke bonus ontsloegen de grote bazen hun medewerkers die een gezin moesten onderhouden. In die wereld wilde ik niet langer leven.”

Niet denken maar voelen
Aris verkocht zijn huis, maakte het uit met zijn vriendin en ging op wereldreis met een rugtas. Zijn reis begon in Afrika, ging via het Midden-Oosten, Azië en Oceanië en eindigde in Japan, het land waarvoor hij een fascinatie heeft. ,,In de Oosterse filosofieën zitten veel elementen die je een gelukkiger leven geven. Leven in het hier en nu. Uit je hoofd en focus op je lichaam. Niet denken maar voelen. Zen leert je innerlijke conflicten op te lossen en je ego aan de kant te zetten. Daardoor zul je je vrijer en gelukkiger voelen. Die lessen wil ik graag doorgeven. Vooral daarom heb ik dit boek geschreven.”

In Lessen van een Samoerai vertaalt Aris de oosterse wijsheden en zijn ervaringen in het bedrijfsleven naar toepasbare levenslessen voor de westerse samenleving. ,,Dit boek is met name gericht op de jongere generatie. Het wordt tijd dat wij als mensen anders gaan leven. Jongeren hebben veel haast en stress, maar de wijsheid ligt juist in rust en overzicht. Ik wil ze meegeven om de kracht in zichzelf te zoeken en niet in externe zaken. Innerlijke rust bereik je wanneer je los kan laten. Ik ben daar zelf het voorbeeld van. Ik train met het zwaard van mijn leraar en heb niets meer dan een paar boeken, maar ik ben gelukkiger dan ooit. Ik heb niets, dus ik kan niets kwijtraken.”

Intuïtie
Voor Aris was het een natuurlijk pad; de bankenwereld aan de kant schuiven en zich overgeven aan een leven als een moderne samoerai. Het leverde hem scheve blikken en kritiek op, maar hij volgde zijn intuïtie. ,,Als iets voor jou goed voelt, hoef je je aan niemand te verantwoorden. Als mensen oprecht in het leven staan, wordt iedereen daar beter van. Zelf plezier maken en andere mensen helpen, dat is voor mij de weg naar geluk.”

_________

Open hier de PDF met het artikel